Warsztaty kulinarne w czasie ferii

W dniu 2 lutego 2015 roku zaprosiliśmy do naszej szkoły młodzież z okolicznych gimnazjów na zajęcia warsztatowe - „Akademia Młodego Kucharza”, których celem było rozwijanie zainteresowań  kulinarnych i artystycznych wśród młodych ludzi.  Mimo mroźnych ferii na zajęcia przybyli uczniowie wraz z opiekunami z okolicznych gimnazjów naszego powiatu. Uczestnicy warsztatów podzielili się na grupy, w których przygotowywali drobne ciastka, zdrowe burgery, drożdżowe ślimaczki, pierożki z mięsem i kapustą pekińską oraz z grillowanymi warzywami podawanymi z dipem czosnkowym. Dla uczniów „nie lubiących” pracy w kuchni przygotowaliśmy krótki kurs kelnerstwa z elementami  barmaństwa i baristyki. Uczestnicy zapoznali się z zasadami nakrywania do stołu, składania serwetek, a także sporządzania pysznych koktajli bezalkoholowych czy rozmaitych kaw. Wszystkie zaplanowane zadania udało nam się zrealizować dzięki pomocy młodzieży naszej szkoły, która jak zwykle nas nie zawiodła i zjawiła się w szkole już po godzinie 7, za co baaardzo dziękuję. Mimo wolnego czasu do szkoły przyjechały uczennice z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych: Żaneta Wójcik, Katarzyna Wojnarowska, Agata Guzek, Karolina Ciepły, Karolina Cebulska, Iwona Rój, Anna Lisak, Anna Jodłowska, Sabina Różańska oraz uczniowie z klasy I a technikum żywienia i usług gastronomicznych w składzie: Karolina Ciebień, Aleksandra Czaja,  Magdalena Dmuchała, Tadeusz Dziurdzik, Dariusz Świstak, Natalia Zając, Konrad Orzech, Paulina Bartuś. Nie zawiedli również uczniowie z klasy IV technikum w zawodzie kucharz: Dariusz Rokosz i Tomasz Orzech oraz z klasy III b technikum żywienia i usług gastronomicznych: Marta Grabowska, Magdalena Duwer, Aneta Pociask, Klaudia Ostafin, Natalia Wiktor, Magdalena Kramarz, Mucha Karolina.

Chciałabym w tym miejscu serdecznie podziękować przede wszystkim Dyrekcji gimnazjów za umożliwienie wyjazdu uczniów do naszej szkoły oraz opiekunom za przybycie na warsztaty i za poświęcony czas.

Galeria fotograficzna.