Jabłko dla Każdego

W piątek 7 listopada w Zespole Szkół Agro-Technicznych im. W. Witosa rozpoczęliśmy akcję "Jabłko dla Każdego"  rozdawane były owoce przez członków Szkolnego Koła PCK. Przez tego typu przedsięwzięcia promują wśród młodzieży  zdrowe nawyki żywieniowe. Te smaczne owoce mają wiele cennych właściwości. Jabłka chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie. Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.
Od samego rana dzieci otrzymywały zdrowe owoce. Radość była wielka, a każdy otrzymał tyle jabłek ile chciał. To nie jedyna akcja na terenie szkoły, która promuje zdrowy styl odżywiania. Już od lat  w naszej szkole organizowane są tego typu przedsięwzięcia. Akcja będzie trwała do końca miesiąca listopada lub do wyczerpania zapasów :),  w tym czasie owoce będą rozdawane co dziennie: sklepiku szkolnym, na korytarzach szkolnych.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              J.S.