Kurs Baristyczny z elementami Art-Latte

W dniach 31.03-07.04.2014 r. w naszej szkole odbywał się kurs baristyczny, w którym udział brały uczennice  klas III TŻ, II b TŻ i II a TŻ. Już pierwszego dnia pan prowadzący Mariusz Grzesik-dwukrotny v-ce mistrz Polski barmanów flair i reprezentant  Polski na mistrzostwach świata w Singapurze zaskoczył nas egzaminem wstępnym. Po egzaminie wstępnym(na którym, nie zabłysnęliśmy wiedzą) zgłębialiśmy wiedzę teoretyczną, a w następnych dniach uczyłyśmy się sporządzania i dekorowania kawy sposobem Art.-Latte. Trzeba przyznać, że w czasie zajęć wszystkim dopisywał dobry humor. Najbardziej zaskoczyła nas płonąca kawa zwana Irish coffee (kawa po irlandzku) - czarna kawa, posłodzona cukrem trzcinowym, z domieszką whisky, uwieńczona bitą śmietaną. Podczas szkolenia odkryłyśmy:  sekrety przyrządzania prawdziwego Espresso, triki i tajemnice malowania na kawie sposobem Latte-Art ( wbrew pozorom nie było to takie łatwe) oraz cechy dobrego baristy. Kurs zakończył się egzaminem teoretycznym i praktycznym, który wszyscy zdali z mniejszymi lub większymi kłopotami. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że mogliśmy poszerzyć swoją wiedzę na temat  kawy. Zachęcamy wszystkich do rozwijania swoich zdolności i zainteresowań.

Przygotowały: Monika Puszkin i Anna Zając

galeria zdjęć