Wygrały ravioli ze szpinakiem

17 marca 2014 odbyła się kolejna edycja konkursu gastronomiczno- językowego: „Antipasti – włoska przekąska”, zorganizowanego w pracowni gastronomicznej ZSA-T przez panie M. Charchut i H. Wiktor. W konkursie zmagało się 7 dwuosobowych zespołów uczniów klas gastronomicznych :

I TŻiUG; G. Załocha i M. Maciołek, IIa TżiUG; K. Kolebuk, J. Armata, G. Molek i E. Różak, IIb TŻiUG; P. Strzałka, J. Drozd, D. Pazdan i B. Cyzio, III TŻiGD; A. Sowiźrał i K. Skóra oraz III Kucharz; A. Pociask i M. Zawiślak. Uczniowie sami wybierali receptury przekąsek na bazie makaronu oraz typowo włoskich przypraw i dodatków. Nasza młodzież wykazała się godną podziwu znajomością tematu i kunsztem kulinarnym. Jury, pod przewodnictwem pani Marii Strzępka, zachwyciła również sztuka dekoracji i sposób podania. Kolejnym etapem konkursu była obsługa konsumenta w jezyku obcym. Uczestnicy prowadzili dialog konsument- kelner w wybranym języku obcym na temat przygotowania i walorów smakowych serwowanej przekąski. Po niezwykle wyrównanym współzawodnictwie (różnice były kilkupunktowe), zwyciężyli uczniowie z klasy III Kucharz - Agata Pociask i Michał Zawiślak , którzy przygotowali ravioli ze szpinakiem , II miejsce zajęli równorzędnie: Agnieszka Sowiźrał i Kamil Skóra z III TŻiGD oraz Dawid Pazdan i Bartłomiej Cyzio z IIb TŻiUG. III miejsce przypadło w udziale Paulinie Strzałka i Joannie Drozd z klasy IIb TŻiUG. Pozostali uczestnicy usłyszeli wiele ciepłych słów i pochwał od jury. Nagrody i dyplomy zostaną wręczone na uroczystym apelu szkolnym.

A.Górak