Warsztaty kulinarne - Akademia Młodego Kucharza

W pierwszym dniu ferii, 20 stycznia 2014r. nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zorganizowali zajęcia otwarte dla przyszłych absolwentów gimnazjów. Nasza propozycja została przychylnie przyjęta w środowisku gimnazjalistów, bo w zajęciach uczestniczyli uczniowie z gimnazjum z Niedźwiady Dolnej, Czarnej Sędziszowskiej, Łączek Kucharskich, Wielopola Skrzyńskiego, Małej i Ropczyc (nr 1, nr 2, nr 3, nr 4).
Przybyłych w tym dniu uczniów wraz z opiekunami przywitał dyrektor - Paweł Bujny wraz z kierownikiem praktycznej nauki zawodu- Andrzejem Zawiszą.

Gimnazjaliści i ich opiekunowie obejrzeli prezentację multimedialną przygotowaną przez uczennicę klasy III - Agatę Pociask, dzięki której młodzież dowiedziała się, jak ważnym posiłkiem w całodziennej diecie stanowi I i II śniadanie. Następnie goście degustowali prawidłowo zbilansowane śniadanie.
Podczas spotkania młodzież pod okiem nauczycieli mogła sprawdzić się w roli kucharza. Przy pomocy starszych koleżanek i kolegów gimnazjaliści upiekli pizzerinki, rogaliki drożdżowe, przygotowali deser kuchni śląskiej, pomagali przy sporządzaniu bogracza. Podczas zajęć otwartych uczniowie klas gastronomicznych przygotowali dla gości poczęstunek i w ten sposób zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe, zdobyte na zajęciach praktycznych w szkole.
Gimnazjaliści mieli okazję również zobaczyć piękne rzeźby carvingowe wykonane przez uczniów naszej szkoły.
Przyszli absolwenci mogli sprawdzić się też w roli kelnera, ucząc się dekoracyjnego składania serwetek. Podczas ćwiczeń praktycznych poznali zasady prawidłowego nakrywania stołu do określonego menu.
Ponadto odbył się konkurs „Piękny piernik”, podczas którego zadaniem młodzieży było udekorowanie upieczonych wcześniej pierników.
To nie koniec atrakcji w tym dniu…
Gimnazjaliści pod okiem starszych kolegów i koleżanek oraz pani Agnieszki Mazur uczestniczyli w zajęciach tworzenia kompozycji na różne okazje. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również zajęcia dekorowania aniołków z masy solnej.
Najprzyjemniejszym akcentem było wspólne biesiadowanie. W czasie spotkania i indywidualnych rozmów widać było duże zainteresowanie uczniów kierunkami gastronomicznymi. Celem naszych zajęć w tym dniu było zachęcenie przyszłych absolwentów, aby kontynuowali naukę właśnie w naszej szkole.

Magdalena Charchut