Konkurs gastronomiczno-językowy

Dnia 26 maja odbył się szkolny konkurs gastronomiczno-językowy. O podium walczyły klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, których zadaniem było przygotowanie TAPAS- hiszpańskiej przekąski.  Uczniowie pracowali w 2- osobowych zespołach. Zespół dokonywał samodzielnie wyboru potrawy, surowców  i dodatków.   Uczniowie przygotowali opis  procesu przygotowania potrawy, charakterystykę wartości odżywczej oraz surowców użytych do przygotowania potrawy w jednym z języków obcych. Zadaniem uczniów było również zaprezentowanie wykonanych potraw w języku angielskim. Jury w składzie pani Agnieszka Mazur- dyrektor szkoły, pan Andrzej Zawisza  - kierownik szkolenia praktycznego, pani Agnieszka Dąbroś- nauczyciel języka angielskiego, pani Magdalena Charchut – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych oceniało m.in. cechy organoleptyczne, stopień trudności wykonania potraw, estetykę i sposób ekspedycji oraz znajomość form i zwrotów w języku angielskim.

Zwycięzcami okazali uczniowie klasy I a TŻiUG. Trzy drużyny z tej klasy stanęły na podium. III miejsce zajął Tadeusz Dziurdzik wraz z  Konradem  Orzechem, na  II miejscu uplasowali się Łukasz Duwer i Patrycja Sulisz,  zaś I miejsce zajęły Anna Chendyńska
i Paulina Trubiłowicz. W konkursie brali również udział uczniowie z tej samej klasy: Magdalena Dmuchała,  Natalia Zając, Dariusz Świstak, Justyna Wanat, natomiast z klasy I b TŻiUG Kamila Babicz, Aleksandra Fernezy, Paulina Rogoż, Beata Ryba

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.